Det finns massor med saker man kan göra för att göra måltiden trevligare.

Måste man få grå purékost bara för att man har svårt att svälja? Måltider är viktigt för oss människor inte bara för att det ger oss energi utan också för att det för oss samman. Hur ser matsalen ut? Finns det blommor? Finns det servetter på borden? Finns det lättillgängliga kryddor?  Är rummet ljust och trevligt möblerat? Finns det utrymme för alla gäster eller är det trångt? Är det bullrigt eller är akustiken behaglig?

Serveras maten på ett trevligt sätt? Doftar det mat innan måltiden serveras? Sitter medarbetarna tillsammans med de boende och äter eller står de upp eller går omkring mellan borden under måltiden? Får de boende matro och social samvaro under måltiden? Smakar maten bra? Ser den aptitlig ut? Visas samma omsorg om att maten ska se trevlig ut om den är passerad eller är den hoprörd till en enda purégröt? Kan man inte passera varje ingrediens för sig, så att färger och smaker hålls isär. Förekommer samtal runt bordet mellan de boende? Bjuds närstående in att äta tillsammans med de boende om de är på besök? Enkla små gester kan göra vardag till fest.

comments powered by Disqus