Ljudmiljön

Vad är det som gör ett äldreboende trivsamt. På vissa ställen pågår ett stilla samtal som involverar de boende, deras närstående och medarbetarna. Kanske sjunger man visor tillsammans eller samtalar om förr. På andra så domineras ljudbilden av ljud från TV eller radio. Är det musik eller program som de boende själva har valt eller går MTV, Lugna favoriter eller TV-Shop?

Hur är ljudbilden när TV/radio inte är på? Domineras ljudmiljön av porslinsskrammel, fläktar, hissar, skrap från stolar eller att någon av de boende ojar sig eller pågår det intressanta samtal eller allsång? Är ljudmiljön harmonisk? Hur är det att bo granne med en person som är förvirrad och skriker på nätterna?

Små enkla knep kan förändra ljudbilden helt. Att sitta ner och prata med den som är orolig eller att spontant sjunga visor. Att sätta på tassar på stolarna så att de inte skrapar i golvet och att använda tyger och konst för att förbättra akustiken. Det kräver lite eftertanke och planering, men inte några stora investeringar. -

Dela gärna med dig av dina tankar

comments powered by Disqus