Är det trivsamt hos mamma? #harmammadetbra?

Ibland när man kommer till äldreboenden så kan man se slitna och trasiga möbler, persienner som hänger på sniskan, fläckiga tapeter och till och med rent farliga saker som trasiga vägguttag. Det kan vara enfärgade långa korridorer där varje lägenhetsdörr är anonymt lik de övriga.

Man kan tycka att det borde vara självklart att äldre människor ska behöva leva i en miljö med skabbiga eller trasiga möbler. Har man Parkinsons sjukdom så kan skarvar i golvet leda till s.k. frysning, dvs. en svårighet att komma vidare i rörelsen. En person med demenssjukdom kan ha svårt att hitta till sitt rum.

Olikfärgade dörrar till lägenheterna, namnskylt och en bild på den som bor i lägenheten i ögonhöjd kan göra det lättare att hitta hem.
Genom att pynta med föremål från tidigare decennier kan vi förena utsmyckning med inspiration till samtal om tider som flytt. Sittgrupper, blommor, tavlor och belysning kan vara enkla åtgärder för att göra lokalerna trivsammare och förbättra helhetsintrycket. Det borde förstås vara självklart att laga eller byta ut sådant som är trasigt.

comments powered by Disqus