Har mamma det bra? Urinlukt!

En god vän berättade om att hennes svärfar inte hade mått bra på sitt äldreboende. Han var ofta nedstämd och hela avdelningen luktade kiss. Hon tänkte att det är så många som kissar ner sig så det är inte konstigt. En dag när hon kom tid så var pappan piggare, nyrakad och välvårdad. Urindoften var borta och pappan var mycket piggare. Det visade sig att det hade börjat en ny undersköterska på boendet hade blivit kontaktperson för svärfadern. Just i detta fall var det en man med utländsk härkomst, men det är inte det viktiga. Ibland kan det vara så att en ny medarbetare kan skapa ny dynamik i arbetslaget.

Människor avger lukt, så ett boende kan aldrig vara helt luktfritt. Doft av mat och kaffe kan bidra till aptit och trivsel. Äldre människor kan ha problem med inkontinens och det kan därför tillfälligt lukta av urin eller avföring. Luktar det rent och fräscht? Om inte, hur är det att tvingas bo på ett ställe där det sticker i näsan av odörer?

Tar medarbetarna hand om tvätt och avfall innan det börjar lukta? Fungerar städrutinerna? Finns det ett engagemang där man har förmågan att se människan och skapa ett möte där det går att hjälpa den enskilde att sköta sin hygien, byta kläder m.m.?

Dela gärna med dig av dina tankar.

comments powered by Disqus