Vägglöss #harmammadetbra? #vägglöss #vård #hygien

På ställen där många flyttar in och ut finns en förhöjd risk för vägglöss. Vägglusen gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.
En tom vägglus är genomskinlig och blir rödbrun när den sugit blod. I brist på föda kan den gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och är svår att upptäcka.

En vägglus kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande. Den orsakar ingen spridning av smitta. Vägglöss är nattaktiva skinnbaggar och de är inte aktiva om man har lyset på.
Kommer det boende där det finns misstanke om vägglöss så skall alla kläder, skor, väskor sättas in i dubbla plastpåsar. Man kan inte alltid se på den enskilde om de blivit bitna, vilket innebär att en kontroll av den enskildes hud inte är riktigt säker. Vägglöss bärs inte på kroppen och den enskilde i sig utgör därför ingen smittrisk och kan därför samvårdas med andra.
Vid stark misstanke eller vetskap om att en person har vägglöss i hemmet ska följande åtgärder vidtas då denne har personlig kontakt med vården. Ge den enskilde rena kläder. Kläder och tillhörigheter Alla tillhörigheter som personen har med sig som väska, ytterkläder eller annat ska läggas i plastsäck som försluts.

Man kan ta död på vägglöss genom maskintvätt minst 60°C, kemtvätt, torkskåp eller torktumlare 50°C i 30 minuter. Djupfrysning i en vecka tar också död på dem.
Vid kemisk behandling så sprutas ett medel vid golvlisterna och i sängen (sängens ben och underrede). Detta medel skall verka i 5-6 veckor. Så sängen får inte flyttas från rummet under den tiden (märk säng). Medlet som är långtidsverkande är vattenlösligt, vilket innebär att man inte får våtmoppa mot golvlisterna. Sängen får naturligtvis rengöras, men är det inget spill mot sängens ben och underrede så ska man vara försiktig med rengöring av dessa detaljer. Vid saneringen så innebär det att rummet blir avstängt i minst ett dygn innan man kan släppa in ny boende i rummet.

Vid längre vårdtid innan smittan uppdagas eller vid misstanke på vägglöss i vårdlokalen, kontakta vårdhygien för diskussion.

Undersköterska/vårdbiträde: Har ni erfarenhet av vägglöss på er enhet. Skulle ni uppmärksamma om ni fick in vägglöss i verksamheten i tid eller skulle de hinna sprida sig mellan lägenheterna?

Chef/legitimerad personal: Har ni uppmärksamhet på risken för vägglöss? Finns handlingsberedskap, avtal med saneringsfirmor o.d.?

comments powered by Disqus